Onze klantverhalen
Logo
Naamloos
Digitale nalatenschap:
Regel het nú voor later
Er zijn leukere onderwerpen om over te praten dan de dood. En toch: als er één zekerheid is in het leven, dat is het wel dat het eindig is. Toch lijkt het soms alsof de urgentie van onze sterfelijkheid nog maar net tot ons is doorgedrongen, zeker als je kijkt naar tv-programma’s met ruzies over erfenissen en ouders die proberen de mobiele telefoon van een overleden kind te ontgrendelen. Wilbert Heijmans denkt er al wat langer over na en dan het liefst in oplossingen. Hij bedacht drie jaar geleden de service Life After Me, een soort digitale kluis om belangrijke wensen en gegevens vast te leggen en op te slaan.


Stel je voor, je bent ondernemer en het lot van honderden werknemers ligt in jouw handen. Of stel, je zou wel honderd dingen tegen je kleinkinderen willen zeggen, maar je weet dat je niet meer gaat meemaken dat ze volwassen worden? Covid heeft het een en ander veranderd in onze manier van denken en doen. De wetenschap dat we niet het eeuwige leven hebben, is vele malen voelbaarder geworden. Zo denken we aanzienlijk vaker na over de dood. Al is het nog steeds niet ons favoriete onderwerp. Uit onderzoek blijkt wel dat we er belang aan hechten te weten waar onze bezittingen naar toe gaan.

We willen ook graag dat documenten zoals een testament of een eigendomsakte goed vindbaar zijn. Een ander besef dat in onze digitale samenleving steeds beter doordringt, is het feit dat we in onze social media accounts soms langer doorleven dan wenselijk is. Er bestaat immers geen wranger moment dan wanneer er na het overlijden van een dierbare nog allerlei berichten op zijn facebookaccount blijven binnenkomen. De vraag is: wat doe je met die wetenschap? Over het algemeen praten we liever niet over de dood. Over wat wij belangrijk vinden. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze wensen ook worden nageleefd. En - ook niet onbelangrijk - hoe we onze dierbaren na onze dood niet met nóg meer leed opzadelen.

Regie houden

Wilbert Heijmans was 45 toen het eerste zaadje voor Life After Me werd geplant. Hij besefte toen dat hij zo’n beetje halverwege was. De vraag die hij zich stelde was: wat als de tweede helft korter is dan de eerste? Moet ik me niet op de een of andere manier voorbereiden? In eerste instantie bleef het hierbij. De echte doorslag gaf de begrafenis van een dierbare oom. Heijmans: “Ik kwam terecht op een uitvaart met een Limburgse koffietafel. Prima. Alleen: daar bleef het bij. Er was geen moment om even samen het glas te heffen en herinneringen op te halen. Terwijl ik zeker weet dat mijn oom dat graag had gewild. Een gemist moment dus. Toen kwam bij mij de gedachte op: het zou toch mogelijk moeten zijn om hier iets meer zeggenschap over te hebben? Om meer regie te houden op het moment dat je er niet meer bent?”

Naamloos (8)

Digtale kluis

In 2021 ontwikkelde Heijmans met twee compagnons Life After Me, een digitaal platform waar je alles van belang kunt verzamelen en opslaan: je (levens)testament, andere praktische documenten rondom de uitvaart, financiële informatie, documenten over vastgoed, accountgegevens van sociale media, maar ook de gegevens van goede doelen aan wie je iets zou willen nalaten en ga zo maar door. In totaal veertien categorieën waar een gebruiker van alles kan uploaden van zakelijk tot heel privé. Dat maakt Life After Me een serviceplatform waar ondernemers, gezinnen of individuen hun informatie kunnen opslaan en delen.


Toegang geven

Informatie met elkaar delen is een cruciaal onderdeel van Life After Me. De gebruiker kiest namelijk een tot vijf zogenaamde buddies. Mensen dus bij wie je erop vertrouwt dat ze na je overlijden je belangen goed behartigen. Dat kunnen je dierbaren zijn, maar het kan ook gaan om je financiële adviseur, een notaris of een stichting. Heijmans: “We hopen dat ons platform ook een conversation starter is, die mensen helpt om wat vaker met elkaar over de dood te durven praten. Niet alleen binnen het gezin maar bijvoorbeeld ook met degene die al je zaken regelt.”

En wat als iemand in de loop der tijd van gedachten verandert  de verhoudingen gewijzigd zijn of er sprake is van een echtscheiding of fusie? Heijmans: “Ook dan is er gelukkig geen man overboord, je kunt altijd aanpassen wie je toegang wilt geven tot je account. Dat geldt overigens ook voor je andere gegevens: aanvullen, vervangen, verwijderen is altijd mogelijk.”

Naamloos (7)

Veiligheid

Een van de meest cruciale dingen bij een digitale kluis is veiligheid. Hoe staat het daarmee bij Life After Me? Heijmans: “Zoals het voor een kluis betaamt, is veiligheid voor ons van het allergrootste belang. Het platform is gebouwd met de hulp van een Nederlands IT-bedrijf. Alle interacties gebeuren met encryptie en in lijn met de AVG. Iedere gebruiker blijft ten allen tijde eigenaar van zijn eigen gegevens.

Daarnaast wordt de veiligheid ook extern getoetst: zo nodigen we zelfs ethische hackers uit om met ons mee te kijken: hoe kunnen we Life After Me nóg beter en veiliger maken?” Life After Me heeft het Thuiswinkel Waarborgcertificaat en is ISO27001 gecertificeerd.

Toekomst

Hoe kijkt Heijmans naar de toekomst? “We hebben gemerkt dat er ook in het buitenland interesse is in onze dienst." Zo zijn we in België en UK al begonnen en binnenkort starten we ook in Canada. Het liefst zouden we natuurlijk willen dat iedereen een Life After Me account heeft. Omdat we oprecht denken dat we hier iets goeds hebben bedacht, iets waar behoefte aan is. Door al je gegevens veilig en blijvend op te slaan, kun je namelijk zelf met een gerust gevoel naar de toekomst kijken en weet je zeker dat je je dierbaren later niet met extra zorgen opzadelt.”

Naamloos (9)
Ervaringen

Roel (59):
“Het is inmiddels vijf jaar geleden dat m’n vader stierf. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee. Niet in de laatste plaats omdat ik vind dat ik niet vaak genoeg tegen hem heb gezegd dat ik van hem hou. We zijn in onze familie niet zo van de gevoelens. Daarom ben ik nu bezig met een brief voor al mijn drie kinderen, waarin ik uitgebreid benoem hoeveel ik van ze houd en hoe trots ik op ze ben. Dan staat het in ieder geval op papier.”

Liddy (70):
“Toen ik twee jaar geleden met pensioen ging, waren er honderdduizend dingen die ik wilde doen. Inmiddels is de rust wat ingedaald. Ik besef dat het tijd is om een beetje op te ruimen. Letterlijk en figuurlijk. Wat wil ik wel behouden, wat niet? En ik moet zeggen: het werkt bevrijdend. Ik vind het ook fijn om het allemaal vast te leggen. Wat moet straks gebeuren met alles wat er nog over is? Je weet tenslotte nooit wat de toekomst brengt en ik wil niemand tot last zijn.”

Mr. Beekman (financieel adviseur):
“Afgelopen maand zaten we weer met z'n allen gezellig rond een feestelijk gedekte tafel. Dat was bij uitstek een moment om het over belangrijke dingen te hebben. Bijvoorbeeld: 'Hé pap, wat heb jij eigenlijk geregeld voor later?' Of om onder het genot van een glas wijn te mijmeren: 'Schat, hoe zou jij later het liefst herinnerd willen worden?' Als financieel adviseur zie ik het als mijn plicht om er met klanten over te praten hoe ze zo'n gesprek over later zouden kunnen voeren met hun dierbaren! “

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

in de avond op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048823
Kifid 300.018243
KVK 85667862
Volg ons op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab