Onze klantverhalen
Vermogen opbouwen
Wat moet je nou eigenlijk doen met je spaargeld?

“Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,9 procent duurder dan een jaar eerder”, meldt het CBS. Zomaar een berichtje in een willekeurige krant waar de meeste mensen overheen lezen. Toch heeft dit berichtje enorm veel gevolgen voor jou.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Simpel gezegd heb je 2,9% meer geld nodig in april 2019 om hetzelfde te kopen als in 2018. Zo kost een spijkerbroek in van €100 nu dus €102,90, en betaal je 6 cent meer voor een kop koffie. Dat valt wel mee toch?

Schijn bedriegt

Een Nederlands gezin met twee kinderen, eigen huis en auto heeft gemiddeld €27.750 op de spaarrekening staan volgens het Nibud. Erg verstandig vind ik, want je moet altijd een buffer hebben voor onvoorziene uitgaven. De kapotte wasmachine of een tegenvallende APK bijvoorbeeld.

Je hebt dus altijd geld nodig op een spaarrekening voor tegenvallers. Daarnaast heb je misschien ook wel speciale plannen de komende paar jaren. De voorziene uitgaven. Denk aan een vakantie, kleine verbouwing, of tóch die nieuwste serie van jouw favoriete automerk. Ook het geld dat je hiervoor gebruikt zet je op een spaarrekening.

Heb je naast deze onvoorziene en voorziene uitgaven nog geld over? Dan is sparen geen optie.

Dat heeft alles te maken met het nieuwsberichtje van het CBS. Want sparen kost je jaarlijks namelijk €796,45! Dit komt door inflatie. Inflatie betekent dat de waarde van geld minder wordt. Momenteel krijg je op je spaarrekening nog een beetje rente (0,03%), maar dat compenseert de inflatie (2,9%) bij lange na niet.

Een spaarrekening betekent voor veel mensen ‘zekerheid’, maar dit is een schijnzekerheid. Als je inlogt op je bankrekening, dan zie je hetzelfde saldo staan. En dat terwijl je per jaar dus bijna €800,- verliest. De inflatie zie je niet, dus voel je het ook niet.

Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je meer dan de gemiddelde Nederlander hebt? Dan is je verlies dus nog groter. Het kan zomaar zijn dat je dan ook nog eens te maken krijgt met belasting over je vermogen. Bij bedragen vanaf €30.360 per volwassene, betaal je 0,58% belasting.

Kortom, sparen kost je geld. Maar voor uitgaven op de korte termijn is dat niet erg, want alternatieven zijn nog risicovoller. Stel je voor dat je het geld voor onvoorziene en voorziene uitgaven gaat beleggen en de beurs daalt opeens flink. Dan betekent dat een groot verlies. Gaat dan nét je wasmachine kapot of stond je op het punt om op vakantie te gaan met je gezin? Dan heb je helaas een probleem.

Dus, geld voor je uitgaven op korte termijn mag wat minder waard worden. Maar, geld dat je over tien jaar nodig hebt moet minstens hetzelfde waard blijven. Stel, de situatie blijft gelijk. Dan is die €27.750 op de spaarrekening over tien jaar minder dan €20.000 waard. Een afname van bijna 8.000 euro!

Wat moet je dan wél doen?

Zoals geschreven: sparen is goed! Maar niet voor geld dat je op langere termijn nodig hebt. Dus wil je nog wat rendement halen uit je vermogen? Dan is beleggen noodzakelijk.

De vraag blijft dan: wanneer heb je het geld nodig? Hoe langer de tijd, hoe meer risico je mag nemen. Heb je je geld minstens twaalf jaar niet nodig? Dan kun je misschien wel alles in aandelen beleggen. Maar geld dat je eerder nodig hebt dan twaalf jaar, mag nooit dat risico krijgen.

Maak dus een plan voor je geld. Een financieel plan. Wanneer heb je wat nodig en waarom? Hoe belangrijk is het dat het geld er dan nog is? Mag het iets minder of meer zijn? Kun je het uitstellen? Een goed opgesteld financieel plan geeft je inzicht en overzicht en nog veel belangrijker: financiële rust! Je hebt geen zorgen voor de korte termijn door voldoende spaargeld en je hebt kans dat in de toekomst je wensen ook financieel haalbaar zijn!

Wil je eens bijpraten over jouw financiële situatie? Neem contact met ons op om van gedachten te wisselen!

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

in de avond op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048823
Kifid 300.018243
KVK 85667862
Volg ons op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab