Onze klantverhalen

Wat doet onze  vermogensbeheerder NNEK met Russische aandelen?

25-03-2022

De oorlog die op dit moment in Oekraïne wordt gevoerd, is natuurlijk eerst en vooral een enorme tragedie voor de Oekraïners. Schrijven over de financiële markten is niet makkelijk met de gedachte aan de verwoesting van zoveel levens en van de infrastructuur van een heel land. Deze meedogenloze inval van Rusland in Oekraïne raakt ieders gevoel van rechtvaardigheid, veiligheid en zekerheid. En deze inval heeft ook directe gevolgen voor de financiële markten, en daarmee ook voor u als belegger.

NNEK belegt in beleggingsfondsen die op hun beurt het ingelegde geld spreiden over allerlei soorten beleggingen. In het geval van aandelen bijvoorbeeld, over meerde bedrijven, sectoren en landen/regio’s. Zo kan een beleggingsfonds ook beleggen in aandelen Rusland.

 Binnen onze beleggingsstrategieën is de blootstelling aan investeringen in Rusland zeer beperkt. De door ons geselecteerde beleggingsfondsen verkopen, voor zover dit lukt omdat de Russische beurs gesloten is, hun posities in Russische aandelen of obligatieleningen. Zij doen dit zowel vanuit duurzaamheid als morele overwegingen. Nieuwe inleg in deze beleggingsfondsen wordt op dit moment niet meer in Russische aandelen of obligatieleningen belegd.

 In onze beleggingsstrategieën zijn er vier beleggingsfondsen opgenomen die, voordat de oorlog in Oekraïne startte en voordat de beurs in Moskou sloot, posities in Russische aandelen of obligatieleningen aanhielden. Dit zijn twee aandelenfondsen en twee obligatiefondsen, die respectievelijk beleggen in aandelen en obligaties uit de categorie opkomende landen, waaronder ook Rusland valt.

 De twee aandelenfondsen bestonden op dat moment elk voor ca. 1,5% uit Russische aandelen. Voor bijvoorbeeld de Neutrale beleggingsstrategie van NNEK als geheel betekent dit een belang ca. 0,15% aan Russische aandelen. Beide fondsen hebben op dit moment die Russische aandelen tegen nul euro gewaardeerd. Daarmee is het belang in Russische aandelen in euro in feite nihil. Zodra de Russische beurs opengaat, zal een van de twee fondsen per direct hun positie in Russische aandelen verkopen. Het andere beleggingsfonds overweegt op dit moment nog wat zij met hun positie in Russische aandelen zal doen

 De twee obligatiefondsen hebben op dit moment respectievelijk 0,24% en 0,38% van het door hen beheerd vermogen belegt in leningen aan de Russische overheid en Russische bedrijven. Voor bijvoorbeeld de Neutrale beleggingsstrategie van NNEK als geheel betekent dit een belang ca. 0,02% aan Russische leningen. Beide fondsen hebben aangegeven zodra dit mogelijk is hun gehele positie in Russische leningen te verkopen.

 Disclaimer

De informatie in dit document is opgesteld op 15 maart 2021. Hoewel de informatie in dit overzicht met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, kan NNEK geen garantie geven dat deze informatie juist- en/of volkomen is en/of blijft. NNEK is niet verplicht de in dit document opgenomen informatie te actualiseren of te wijzigen.

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

De informatie in dit document is alleen bedoeld ter informatie, en dient niet te worden beschouwd als enige vorm van (beleggings-)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde investeringen, beleggingen of het aangaan van beleggingsovereenkomsten, noch betreft dit een aanbod om dergelijke transacties aan te gaan.

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Lees ook onze andere blogs

Energielabel3

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

28-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

Naamloos (5)

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

23-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

Naamloos

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

20-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

DUO schulden

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

12-12-2023

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

in de avond op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048823
Kifid 300.018243
KVK 85667862
Volg ons op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab