Onze klantverhalen

Beleggen en de mythe van de Sirenen

29-04-2021

Als ik met de hond aan het wandelen ben maak ik vaak een praatje met bekenden die ik tegenkom. Tijdens zo'n praatje krijg ik regelmatig financiële vragen op me afgevuurd. Is dat erg? Nee helemaal niet, ik vind het heerlijk om het over mijn vak te hebben. Veel vragen zijn uit een stukje onzekerheid en zoekt de gesprekspartner de bevestiging dat het financieel goed gaat. Vooral bij beleggen wordt er veel gevraagd over welke aandelen iemand moet kopen en of ze bijvoorbeeld wel of niet in moeten stappen in de Bitcoin. Of mensen die na de beursdaling door Corona ineens alle beleggingen willen verkopen. Wat moet je nou doen?

Spreiden, een lange beleggingshorizon, niet emotioneel reageren op pieken en dalen van de beurs, dat zijn de ingrediënten voor een succesvolle beleggingservaring. Tóch zie ik mensen nog vaak verkeerde keuzes maken. Hoe kan ik nou beter laten beklijven wat beleggers vooral niet moeten doen?

De mythe van de Sirenen
Storytelling. Een populaire term, maar wél effectief! Aan mensen die het beste resultaat willen bereiken vertel ik het verhaal van de Sirenen. Sirenen zijn half godinnen; half gier en half mens. Ze lokken zeelieden met hun prachtige gezang. De schepen komen zo dichtbij het eiland en lopen op de rotsen. Ze zingen zó mooi dat niemand het kan weerstaan.

Ook koning Odysseus moet langs deze eilanden en verzint daarom een list. Hij beveelt zijn mannen om hem vast te binden aan de mast en hun oren met wax te dichten.

Als ze in de buurt van het eiland komen, raakt Odysseus bevangen door de Sirenen en probeert hij zich uit alle macht los te maken. Zijn mannen horen echter niets en binden hem nóg steviger vast. Het lukt ze om veilig langs het eiland te varen. En de Sirenen? Die werpen zich uit frustratie in zee en verdrinken.

En wat heeft dit te maken met een succesvolle beleggingservaring?
Simpel! Wees als de mannen van Odysseus. Oren dicht en koers houden richting je oorspronkelijke doel. De Sirenen zijn namelijk erg sterk aanwezig in de hedendaagse tijd. Elke beursbeweging is in het nieuws en financiële blaadjes staan vol met doemscenario’s of gouden bergen. Deze ‘Sirenen’ leiden je af. En als je niet oppast, vaar je met je vermogen op de klippen.

De gevolgen hiervan zijn groot, want slechte keuzes zorgen ervoor dat je pensioen tegenvalt, je kinderen niet voldoende geld voor hun studie hebben of dat je niet de wereldreis maakt die je zo graag wilt.

Vraag maar eens in je omgeving of mensen beleggen. Hoe vaak hoor je niet “Nee joh, dat werkt niet” of “Ik heb alleen maar geld verloren”. Dat zijn ook de Sirenen die je hoort. Bedenk dat niet alleen nieuws, maar ook je omgeving geen enkel benul heeft van jouw situatie. Dit feit betekent automatisch dat je niet moet luisteren naar de ‘raad’ die je krijgt. Wat beter zou zijn, is dat je een ‘Odysseus’ zoekt. Iemand die met jou een strategie bepaalt, waardoor jij wél het rendement haalt dat er is. Want beleggen levert nu eenmaal een goed resultaat op.

Wist je dat de laatste tien jaar wereldwijde aandelen gemiddeld (dus elk jaar) 12,5% rendement opleverden? Stel, je neemt 15 jaar historie mee, dan kom je op een rendement 7,4% gemiddeld uit. En dat is dan inclusief de enorme beurscrisis van 2008!

Geloof me, het is niet mijn doel om iedereen aan het beleggen te krijgen. Wat ik wel wil? Zorgen dat ook jij nu en straks financiële rust hebt. Geen zorgen of je wel goed met pensioen kunt en met alle rust (financiële rust dan) je kinderen laten studeren. Dit bereik je door je persoonlijk te laten adviseren door een ‘Odysseus’.

Rutger van Roest

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Lees ook onze andere blogs

Energielabel3

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

28-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

Naamloos (5)

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

23-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

Naamloos

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

20-02-2024

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

DUO schulden

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

12-12-2023

Wat kun je lenen in 2024? Dat lees in deze blog!

bedrijfs logo wit
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

in de avond op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12048823
Kifid 300.018243
KVK 85667862
Volg ons op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab